Oleje komedogenne i niekomedogenne – sprawdź, czym pielęgnować skórę

Komedogenność olejów naturalnych to kluczowa cecha w pielęgnacji cery. Jeśli decydujesz się kupić olej do twarzy – wybierz go mądrze. Sprawdź, które z nich działają na skórę zbawiennie, są lekkie, nie zapychają porów i nie przeciążają skóry.

Komedogenne, ciężkie oleje to niezbyt dobry wybór w pielęgnacji skóry – chybachyba że jest ona mocno przesuszona i potrzebuje okluzyjnej powłoki, która chroni ją przed niekorzystnymi czynnikami z zewnątrz. Szczególnie “niebezpieczne” są one w pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej i mieszanej, gdyż przyczyniają się do powstawania zaskórników i pogarszają jej kondycję i wygląd. Które oleje zalicza się do komedogennych, a które z nich są lekkie i lotne? Jakie olejki są najlepsze w pielęgnacji cery?

Oleje komedogenne – co to za oleje i komu szkodzą?

Oleje komedogenne to oleje, które powodują zaskórniki na skórze – są zmorą tłustej skóry, która i tak zmaga się już z nadmiarem krostek i niedoskonałościami.

Komedogenne olejki poznasz po tym, że w ich składzie dominują kwasy nasycone, czyli: oleinowy, arachaidowy, stearynowy, palmitynowy, myristynowy i laurynowy. Mają one ciężką konsystencję, dlatego bardziej “osiadają” na skórze i wchłaniają się dużo trudniej niż ich lekkie, bliźniacze olejki tzw. schnące. Ciężkie olejki zapychają pory skóry, przez co powodują silniejszy wysyp krostek i mogą rozregulować procesy zachodzące na powierzchni skóry.

Z kolei za najmniej komedogenne oleje uważa się te, które mają w składzie kwasy linolenowy, linolowy i gamma-linolenowy – te oleje to tzw. olejki schnące i lotne; mogą być z używane w pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej i mieszanej, a także normalnej. Nie pozostawiają na skórze tłustego filmu, a poza tym łatwo wnikają w skórę, a nawet oczyszczają pory i zapobiegają zaskórnikom.

Jeśli masz cerę tłustą, mieszaną, trądzikową – unikaj tych olejów, które są komedogenne. Nie znaczy to, że powinnaś całkiem zrezygnować z dobrodziejstw naturalnych olejów. Wybieraj tzw. oleje schnące (niekomedogenne), które szybko się wchłaniają i odtykają pory. Oleje komedogenne sa mianowicie doskonałe do cery suchej, bo pozostawią na jej powierzchni ochronny film, który zabezpieczy przed utratą wilgoci.

Oleje komedogenne, które zapychają skórę – lista

Oto “czarna lista” komedogennych, ciężkich olejków, które zapychają skórę.
jeśli Twoja cera jest tłusta, ze skłonnością do trądziku i wyprysków – staraj się unikać poniższych olejków – nie tylko w czystej postaci, ale również w kremach do twarzy i innych produktach kosmetycznych.

Olej kokosowy

Cocos Nucifera (Coconut) Oil
Olej kokosowy z powodzeniem można stosować go do pielęgnacji włosów i ciała, do kąpieli i domowych kosmetyków.
Jeśli chodzi o pielęgnację twarzy olejem kokosowym – należy zachować ostrożność, gdyż wysoka zawartość kwasu laurynowego czyni z niego olej wysoce komedogenny. Poza kwasem laurynowym olej ten zawiera inne nieprzyjemne dla cery tłustej kwasy: palmitynowy, kaprylowy, oleinowy i linolenowy. Olej kokosowy odnajdzie się jednak w pielęgnacji skóry suchej i odwodnionej.

Olej z kiełków pszenicy

Triticium Vulgare (Wheat) Germ Oil
Olej z kiełków pszenicy jest popularny i ceniony w pielęgnacji (zwłaszcza ciała, włosów i bardzo suchej oraz dojrzałej skóry), ponieważ to bogate źródło witaminy E, która jest jednym z najlepszych naturalnych antyoksydantów. Olej nadaje się też do średnio i wysokoporowatych włosów. Naturalny skład oleju z kiełków pszenicy to m.in. kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas linolowy, kwas linolenowy, lecytyna i witaminy A, D i E. To oczywiście czyni z niego olejek o dość dużej komedogenności, który nie pasuje do tłustej cery – może sprzyjać powstawaniu zaskórników.

Olej z nasion bawełny

Gossypium (Cotton) Seed Oil
Dobry olej do włosów oraz do skóry suchej. Jego skład to duże stężenie witaminy E, olej ma właściwości antyoksydacyjne, a także regeneracyjne, ochronne i ujędrniające. Ze względu na wysoką zawartości kwasu oleinowego, palmitynowego i arachidowego może jednak zapychać skórę i jest uważany za olej silnie komedogenny.

Olej palmowy

Elaeis Guineensis Palm Oil
Olej palmowy, podobnie jak olej kokosowy, jest olejem, który w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Jest to olej wyróżniający się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu laurynowego i oleinowego; z tego względu olej ten jest oczywiście wysoce komedogenny i nie poleca się go do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej.

WAŻNE!
Poza olejami naturalnymi istnieją też inne substancje o działaniu komedogennym, np. masła roślinne: kokosowe i kakaowe, a także algi i lanolina.

Lekkie oleje, które nie zapychają skóry (niekomedogenne)

Oto lista olejków, które mogą być z powodzeniem stosowane do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej i mieszanej. Pamiętaj, że nawet z lekkim olejkiem można przesadzić – nakładaj go niewiele, w zupełności na jednorazową aplikację powinny wystarczyć 2-3 krople olejku.
Idealnie działają one na skórę zwilżoną hydrolatem roślinnym lub w połączeniu z żelem aloesowym, lub kwasem hialuronowym. Olej dobrze się też łączy z serum kosmetycznym.

Najlepsze oleje niekomedogenne dla skóry tłustej, trądzikowej i mieszanej – lista

Olej z czarnuszki siewnej

Nigella Sativa (Black Seed) Oil
W prawie 85 proc. składa się on z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-6, omega-9 oraz kwas omega-3). Olej z czarnuszki zawiera też cenne dla skóry fitosterole, flawonoidy, alkaloidy (m.in. nigellina), antyoksydanty, witaminę E, karoteny, biotynę, witaminy z grupy B i związki mineralne: wapń, magnez, żelazo, selen, cynk i potas. Dość “niezwykły” jest występujący w nim unikalny składnik o nazwie tymochinon (TQ) wspierany przez dwa inne związki: tymol i tymohydrochinon.
Olej łagodzi stany zapalne, odtyka i oczyszcza pory, zmniejsza ilość zaskórników, reguluje poziom sebum i przyspiesza procesy regeneracyjne skóry. Łagodzi też objawy wszelkiego rodzaju alergii skórnych. Chroni przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, a ponadto doskonale neutralizuje działanie wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się skóry. Nałożony na skórę bardzo szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy.

Olej z ogórecznika lekarskiego

Borago Officinails Seed Oil
Olej z ogórecznika lekarskiego bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej. Łagodzi, regeneruje i koi naskórek, zmniejsza podrażnienia i stany zapalne.
łagodzące i regenerujące szybko i skutecznie łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Wykazuje działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i antyseptyczne, a ponadto reguluje pracę gruczołów łojowych, oraz spowalnia procesy starzenia i zabezpiecza skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych.
Jego skład to przede wszystkim kwas gamma-linolenowy, kwas omega-6, oraz cenne flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne i sole mineralne.
Olej z ogórecznika doskonale sprawdza się nie tylko w pielęgnacji skóry tłustej, ale i skóry suchej, dojrzałej, łuszczącej się, podrażnionej i wrażliwej.

Olej konopny

Cannabis sativa (Hemp) seed oil
Olej konopny (olej z konopi siewnej) to około 75 proc. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także cenne antyoksydanty, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (w tym wapń, magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor) oraz witaminy – A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Ten bogaty składniki odżywcze olejek jest idealny do pielęgnacji cery tłustej, mieszanej, trądzikowej, ale również wrażliwej, suchej i dojrzałej. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne i świetnie odnajduje się w pielęgnacji skóry atopowej, swędzącej, łuszczącej się i zaczerwienionej. Delikatnie natłuszcza skórę, chroni ją przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Reguluje poziom sebum, ma ponadto działanie przeciwzapalne i antyseptyczne,doskonale przyspiesza regenerację skóry i znacznie poprawia jej elastyczność.

Olej z pestek malin

Rubus Ideaus (Rapsberry) Seed Oil
To najsilniejszy antyoksydant, zaraz po olejku arganowym. Olej z pestek malin to aż w 80 procentach niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Olejek zawiera też kwas elagowy, karotenoidy, flawonoidy i witaminę E w postaci alfa-tokoferolu i unikalnego gamma-tokoferolu. To czyni z niego silny eliksir młodości, idealny również do skóry tłustej.
Nałożony na skórę wchłania się błyskawicznie, nie zostawia tłustego i lepkiego filmu.

Olej z pestek malin jest cenny również dlatego, że jest jednym z lepiej chroniących skórę przed promieniowaniem słonecznym, reguluje poziom sebum, wyrównuje koloryt, a ponadto doskonały jest w rozjaśnianiu przebarwień. Olej z pestek malin regeneruje, dba o odpowiedni poziom nawilżenia i spowalnia procesy starzenia się skóry. Działa antybakteryjnie i antyseptycznie.

Nietypowa, niekomedogenna rycyna i olej tamanu

Olej rycynowy i olej tamanu są olejami, których obecność na liście olejów niekomedogennych jest trochę nielogiczna, ponieważ są to oleje ciężkie i gęste (zwłaszcza olej rycynowy), ale jednocześnie mają one silne właściwości regenerujące, przeciwzapalne i łagodzące, dlatego doskonale sprawdzają się w pielęgnacji problematycznej skóry.

  • Olej rycynowy jest olejem bazowym do oczyszczania skóry, czyli do tzw. mieszanek do OCM. Jego budowa jest bliska budowie ludzkiego sebum, dlatego olej rycynowy tak skutecznie oczyszcza skórę, a ponadto reguluje poziom sebum i wpływa na poprawę kondycji skóry.
  • Olej tamanu z kolei idealnie działa na podrażnioną skórę: przyspiesza gojenie i łagodzi stany zapalne, a ponadto działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Można stosować go punktowo na krostki, a w połączeniu z innym, lekki olejkiem pielęgnacyjnym stworzy doskonałe serum na całą twarz, do cery z problemami i niedoskonałościami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *