Olej z pestek (nasion) malin – właściwości i zastosowanie kosmetyczne

Olej z pestek malin jest pozyskiwany w procesie tłoczenia pestek (nasion) malin. Jego konsystencja jest lekka, a sam olej szybko się wchłania oraz pozostawia skórę delikatnie nawilżoną i sprężystą. Olej z pestek malin znalazł zastosowanie w pielęgnacji twarzy, w tym skóry wrażliwej, alergicznej i suchej. Jakie właściwości i zastosowanie kosmetyczne ma olej z pestek malin? Jak działa i jak go stosować?

Olej z pestek malin – właściwości kosmetyczne

Olej z pestek malin (wytłaczany na zimno) na rynku kosmetycznym jest dostępny w postaci filtrowanej, surowej, niefiltrowanej i z osadem owocowym. Ma charakterystyczny zapach, który przypomina aromat oliwy z oliwek i utlenia się w kontakcie ze skórą. Olej z pestek malin ma lekką, aksamitną konsystencję i ciemną brunatnożółtą barwę. Szybko się wchłania, pozostawia skórę wyraźnie natłuszczoną i elastyczną oraz jej nie barwi.

Olej z pestek malin – zastosowanie kosmetyczne

Olej z pestek malin pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego. Ponieważ nie zawiera faktora SPF, nie może być traktowany jako jedyna ochrona skóry podczas opalania. Mimo to kosmetyki wzbogacone olejem z pestek malin mogą wspierać ochronę przeciwsłoneczną w codziennej trosce o skórę.

Olej z pestek malin znalazł zastosowanie w pielęgnacji skóry podrażnionej, skłonnej do alergii i przesuszonej. Ponadto wspomaga produkcję elastyny i kolagenu oraz działa antyoksydacyjnie i rozjaśniająco, dzięki czemu sprawdzi się przy cerze dojrzałej. Ponieważ nie zatyka porów, ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne oraz stanowi bogactwo witaminy A i E, może być stosowany w leczeniu problemów skórnych oraz przy skłonności do zaskórników i wyprysków.

Olej z pestek malin z powodzeniem zastąpi krem na dzień i na noc oraz bazę pod makijaż. Raczej nie powinien podrażniać delikatnych okolic oczu, co jednak może się zdarzyć z uwagi na naturalne pochodzenie produktu i indywidualną skłonność do alergii. Z tego powodu przed pierwszą aplikacją warto wykonać test na małym fragmencie skóry. Olej z pestek malin można uzupełniać o żel hialuronowy, co pomoże nam uzyskać dwufazowy nawilżacz. Można łączyć obie substancje w zagłębieniu dłoni lub aplikować najpierw olejek, a po 20 minutach żel.

Olej z pestek malin może być dodawany do innych kosmetyków, na przykład kremów do twarzy, balsamów do ciała i masek w proszku. Należy pamiętać, że wzbogacamy nim kosmetyki bezpośrednio przed ich aplikacją na skórę.

Olej z pestek malin – skład

Olej z pestek malin zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i omega-6, które są bardzo ważne, ponieważ ludzki organizm ich nie produkuje. Nienasycone kwasy tłuszczowe dbają o odpowiednie nawilżenie skóry i zwiększają penetrację składników aktywnych wgłąb skóry. Ponadto spowalniają produkcję melaniny, która odpowiada za powstawanie nieregularnych przebarwień, i działają rozjaśniająco.

Olej z pestek malin zawiera witaminę E w postaci alfa-tokoferolu i gamma-tokoferolu oraz karotenoidy i flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki. Powyższe substancje wykazują właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, dzięki czemu olej z pestek malin działa łagodząco, przyspiesza gojenie ran i zwalcza rumień. Dodatkowo wzmacnia barierę lipidową naskórka, zwiększa poziom nawilżenia, poprawia elastyczność skóry i reguluje pracę gruczołów łojowych.

Jak działa olej z pestek malin?

Olej z pestek malin chroni skórę przed stanami zapalnymi, takimi jak atopia i trądzik, oraz minimalizuje ryzyko powstawania zaskórników i alergii. Ponadto głęboko nawilża skórę, wskutek czego ta ostatnia szybciej się regeneruje. Olej z pestek malin ujędrnia cerę, opóźnia procesy starzenia i reguluje metabolizm tłuszczów.

Jak stosować olej z pestek malin?

Olej z pestek malin może być stosowany samodzielnie lub rozcieńczany innymi olejami. Po nawilżeniu twarzy, szyi lub dekoltu hydrolatem należy rozgrzać kilka kropli oleju między palcami i wklepywać go lub wmasowywać okrężnymi ruchami w skórę, dopóki się nie wchłonie.

Jaki olej z pestek malin wybrać?

Olej z nasion malin jest tłoczony na zimno oraz nie poddaje się go procesowi rafinacji i filtracji. Najlepiej kupić olej zamknięty w ciemnej butelce szklanej. Jego skład powinien być wolny od wszelkich zbędnych dodatków. Ostatnia kwestia to data ważności: im krótsza, tym lepiej. Produkty o krótkiej dacie ważności zawierają niewiele konserwantów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *