Jak przygotować domowy peeling do twarzy i ciała? Przepisy na domowe kosmetyki złuszczające

Peeling usuwa zanieczyszczenia i obumarłe komórki zewnętrznej warstwy naskórka oraz odblokowuje ujścia gruczołów łojowych, a tym samym zapobiega powstawaniu zaskórników. Dzięki niemu skóra jest oczyszczona i przygotowana na przyjęcie kosmetyków, których składniki aktywne o wiele lepiej w nią wnikają. Domowy peeling ma tę przewagę nad gotowym produktem, że można go wykonać z dowolnych składników, które zaspokoją potrzeby konkretnej skóry i nie podrażnią jej. Jak przygotować peeling żurawinowy, cukrowy z mango, kokosowo-limonkowy, cukrowy z kiwi, z otrąb ryżowych, kawowy i owsiany? Oto przepisy.

Peeling żurawinowy – przepis

Składniki:

  • 1/2 szklanki mrożonej żurawiny,
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/4 szklanki oleju migdałowego,
  • 2 łyżki mączki owsianej,
  • 1 łyżeczka gliceryny pochodzenia roślinnego,
  • 2 krople olejku pomarańczowego lub mandarynkowego.

W blenderze mielimy na jednolitą masę żurawinę, olej migdałowy i glicerynę (ale bez przesady, bo gliceryna może zmienić się w mus). Do powstałej masy dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mączkę owsianą i olejek pomarańczowy lub mandarynkowy. Jeżeli peeling ma zbyt rzadką konsystencję, można dodać jeszcze odrobinę mączki. Peeling cukrowy jest przeznaczony do pielęgnacji całego ciała z wyjątkiem twarzy.

Peeling cukrowy jest szybki w wykonaniu i gotowy do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Peeling cukrowy z mango – przepis

Składniki:

  • 1 cały owoc mango,
  • 1 łyżka oleju migdałowego,
  • 1 łyżka gliceryny,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego,
  • 1/2 łyżki olejku z mango.

Obieramy mango ze skórki i usuwamy pestkę, po czym kroimy owoc na mniejsze cząstki i miksujemy blenderem. Powstałą masę przekładamy do miski i dodajemy olej migdałowy, glicerynę, olejek cytrynowy i olejek z mango. Na koniec dodajemy cukier i porządnie mieszamy całość. Jeżeli peeling jest zbyt rzadki, dodajemy odrobinę cukru. Można go nałożyć na ciało od razu po przygotowaniu.

Peeling kokosowo-limonkowy – przepis

Składniki:

  • 2 limonki,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • duża łyżka oleju kokosowego.

Usuwamy pestki z limonek i wyciskamy. Następnie dodajemy cukier i olej kokosowy, cały czas mieszając. Peeling można rozprowadzić na skórze całego ciała bezpośrednio po przygotowaniu.

Peeling cukrowy z kiwi – przepis

Składniki:

  • 1 owoc kiwi,
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki.

Obieramy kiwi i rozgniatamy na papkę lub mielimy blenderem. Do powstałej masy dodajemy skórkę z cytryny lub limonki i cukier trzcinowy, po czym dokładnie mieszamy.

Peeling z otrąb ryżowych – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka otrębów ryżowych,
  • 1/4 szklanki mleka.

Otręby ryżowe zalewamy mlekiem i mieszamy do uzyskania jednolitej papki. Powstałą masę można od razu zastosować na twarz – wystarczy delikatnie, okrężnymi ruchami, wmasować go w skórę twarzy i dokładnie zmyć letnią wodą. Taki peeling stosujemy na skórę twarzy i dłoni.

Peeling kawowy – przepis

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe kakao,
  • 2 łyżki stołowe mielonych ziaren kawy,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka śmietany lub mleka,
  • 1 łyżeczka gotującej się wody.

Mieszamy wodę, kawę i kakao do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mleko lub śmietanę i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek. Peeling nadaje się do pielęgnacji skóry dłoni.

Peeling owsiany – przepis

Składniki:

  • 1/3 szklanki płatków owsianych,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • niewielka ilość wody lub mleka potrzebna do uzyskania pasty.

Płatki owsiane, sodę oczyszczoną i mleko lub wodę miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji pasty. Peeling kwalifikuje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu i sprawdza się w pielęgnacji skóry twarzy. Do pasty można dodać łyżkę miodu, o ile mamy pewność, że nas nie uczula.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *