Jak dobrać olejek do potrzeb skóry? Naturalna pielęgnacja olejami

Oleje są stosowane w naturalnej pielęgnacji skóry od dawna, ponieważ nie tylko nawilżają skórę, lecz także oczyszczają ją. Ponadto są składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych i podstawą demakijażu olejami. Na czym polega naturalna pielęgnacja olejami i jak dobrać olejek do potrzeb skóry? Jakie właściwości i działanie ma olej arganowy, olej z opuncji, olej jojoba, olej tamanu, olej marula i olej z pestek malin?

Olej arganowy – właściwości i działanie

Olej arganowy to najpopularniejszy olej. Ma jasnożółty kolor i zapach orzechów arganowych. Może być stosowany do pielęgnacji twarzy, dłoni i paznokci oraz jako składnik kosmetyków. Wchłania się bezpośrednio po aplikacji. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-6 i omega-9, oraz witaminę E i związki fenolowe, którym zawdzięcza silne właściwości antyoksydacyjne.

Olej arganowy przyspiesza gojenie oraz ma działanie przeciwzapalne i łagodzące. Regeneruje barierę hydrolipidową naskórka, stanowi źródło cennych ceramidów i reguluje pracę gruczołów łojowych. Olej arganowy może być stosowany do każdego rodzaju skóry, ale jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i podrażnionej.

Olej z opuncji – właściwości i działanie

Olej z pestek opuncji figowej ma delikatny zapach i lekkie, matowe wykończenie. Jest jednym z droższych olejów, ponieważ aby pozyskać litr, należy wytłoczyć około pół tony pestek. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-6, oraz fitosterole i gamma-tokoferol, czyli witaminę E. Ma właściwości immunostymulujące, a tym samym poprawia odporność skóry na czynniki zewnętrzne.

Olej z opuncji działa przeciwzmarszczkowo, nawilża skórę, zwiększa jej napięcie i wyrównuje koloryt. Ma właściwości antyoksydacyjne, wzmacnia barierę lipidową, łagodzi podrażnienia i sprzyja regeneracji. Może być stosowany do pielęgnacji skóry oczu. Jest polecany w przypadku skóry dojrzałej, o obniżonej elastyczności, suchej i wymagającej regeneracji. Olej z opuncji reguluje pracę gruczołów łojowych, dlatego mogą go stosować osoby o cerze tłustej i problematycznej.

Olej jojoba – właściwości i działanie

Olej jojoba to płynny wosk o jasnożółtym kolorze. Jest bardzo lekki, dlatego szybko się wchłania, ponadto ma aksamitne wykończenie. Pod względem składu przypomina sebum, czyli lipidowy płaszcz ochronny skóry, dzięki czemu jest łatwo przyswajalny. Zawiera bogactwo estrów woskowych, a tym samym chroni skórę przed utratą wody, i witaminę E, której zawdzięcza działanie regeneracyjne i antyoksydacyjne.

Olej jojoba nie zmienia pH skóry – zachowuje jej kwaśny odczyn. Ma właściwości zmiękczające i zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny. Jest polecany do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej i tłustej ze skłonnością do trądziku.

Olej tamanu – właściwości i działanie

Olej tamanu ma zielony kolor i intensywny korzenno-orzechowy zapach. Zawiera naturalne flawonoidy, takie jak kwas kalofillowy i kallofilloidynę, które nadają mu właściwości przeciwbakteryjne, kojące i zmniejszające obrzęk. Olej tamanu jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy i oleinowy o działaniu wspomagającym gojenie się ran, łagodzącym stany zapalne oraz redukującym suchość i łuszczenie się skóry. Ponadto ma właściwości antyoksydacyjne.

Olej tamanu jest uniwersalny, więc może być stosowany do każdego rodzaju cery. Sprawdzi się przy pielęgnacji cery trądzikowej, ponieważ reguluje działanie gruczołów łojowych, przyspiesza gojenie zmian skórnych, redukuje zaskórniki i działa kojąco. Może być stosowany na podrażnienia. Ze względu na swoje właściwości regeneracyjne i dodatek naturalnego filtra przeciwsłonecznego zaspokoi potrzeby skóry dojrzałej.

Olej marula – właściwości i działanie

Olej marula ma żółty kolor, orzechowy zapach, konsystencję przyspieszającą wchłanianie i satynowe wykończenie. Zawiera kwas oleinowy i składniki o właściwościach antyoksydacyjnych, takie jak witamina C i E, flawonoidy oraz katechiny. Działa przeciwstarzeniowo, odpowiada za regenerację skóry i wygładza drobne zmarszczki. Ma właściwości antybakteryjne oraz odświeża i odżywia skórę.

Olej marula intensywnie nawilża, a tym samym wzmacnia barierę lipidową naskórka. Rozjaśnia skórę wokół blizn po wypryskach i wspomaga leczenie rozstępów, ale nie sprawdzi się przy głębokich bliznach. Goi stany zapalne, redukuje zaczerwienienie i zmniejsza obrzęk. Olej marula może być stosowany na skórę podrażnioną po zabiegach kosmetycznych, takich jak peelingi chemiczne, mikrodermabrazja i laseroterapia. Jest polecany do skóry dojrzałej, trądzikowej i podrażnionej. Może być stosowany w okolicach oczu, dłoni i włosów.

Olej z pestek malin – właściwości i działanie

Olej z pestek malin ma ciemnobrunatny kolor i zapach oliwy z oliwek, który ulatnia się zaraz po aplikacji. Dzięki swojej lekkiej konsystencji szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny i może wspomagać działanie kremów ochronnych.

Olej z pestek malin jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które zapewniają skórze odpowiedni poziom nawilżenia, hamują produkcję melaniny i mają działanie rozjaśniające. Ponadto zawiera witaminę E i inne składniki, a tym samym działa antyoksydacyjnie. Olej z pestek malin ma właściwości antyseptyczne, łagodzi podrażnienia i sprzyja gojeniu ranek. Jest przeznaczony do skóry podrażnionej i przesuszonej, ale może być stosowany do skóry dojrzałej. Nie zatyka porów, reguluje wydzielanie sebum i ma właściwości antybakteryjne, dlatego zaspokoi potrzeby skóry tłustej i trądzikowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *