Jak działa alantoina? Zastosowanie kosmetyczne alantoiny

Alantoina ma szerokie zastosowanie kosmetyczne, głównie dzięki swoim właściwościom łagodzącym i przeciwzapalnym. Jak działa alantoina, jakie ma właściwości i jakie jest jej zastosowanie kosmetyczne? Czy może wywoływać skutki uboczne?

Jak działa alantoina?

Alantoina należy do humektantów, czyli substancji mających zdolność przyciągania cząsteczek wody i ich magazynowania – właśnie stąd wynikają jej właściwości nawilżające. Ponadto alantoina wspomaga złuszczanie warstwy rogowej, ponieważ rozpuszcza cement międzykomórkowy, który scala komórki. W efekcie skóra staje się bardziej wygładzona. Co więcej, alantoina jest substancją niekomedogenną, czyli nie zatyka porów.

Z kolei łagodzące właściwości alantoiny odkryto już podczas pierwszej wojny światowej, kiedy opiekowano się rannymi żołnierzami. Jej największym atutem jest zdolność pobudzania ziarninowania uszkodzonej tkanki. Ziarninowanie to proces gojenia rany, który polega na pozostawieniu jej otwartej i umożliwieniu naturalnego narastania w jej miejscu tkanki ziarninowej z podłoża rany wypełniającej uszkodzone miejsca. Ponadto alantoina stymuluje podziały komórkowe i wzrost komórek, a tym samym pobudza regenerację skóry. Co więcej, działa przeciwzapalnie i kojąco na skórę, dzięki czemu ułatwia procesy bliznowacenia.

Alantoina – właściwości

Jedną z najintensywniej nawilżających i złuszczających substancji stosowanych w farmacji i pielęgnacji jest mocznik. Pochodną mocznika jest alantoina. Alantoina to substancja organiczna, która występuje w organizmach roślin oraz niektórych ssaków, gadów i mięczaków. W przypadku ludzi kwas moczowy, ze względu na brak odpowiednich enzymów, nie rozkłada się do postaci alantoiny.

Alantoina to substancja całkowicie bezpieczna i nietoksyczna, którą można stosować nawet u małych dzieci oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji.

Alantoina stosowana w kosmetykach – podobnie jak mocznik – powstaje na drodze syntetycznej. Ma postać bezwonnego, białego proszku i dość trudno rozpuszcza się w wodzie.

Alantoina – zastosowanie kosmetyczne

Alantoina ma bardzo szerokie zastosowanie kosmetyczne. Znajduje się w kremach do cery trądzikowej, wrażliwej, suchej i alergicznej, ponieważ nie wywołuje reakcji alergicznych. Ponadto stanowi popularny składnik kosmetyków dla dzieci i niemowląt, zwłaszcza kremów na odparzenia, ponieważ wzmacnia cienką warstwę hydro-lipidową skóry najmłodszych. Alantoina łagodzi podrażnienia i oparzenia, dlatego występuje w preparatach do opalania i po opalaniu.

Co więcej, alantoina znajduje się w kosmetykach łagodzących świąd oraz minimalizujących zaczerwienienie i pieczenie skóry. Ponadto łagodzi podrażnienia na rękach powstałe na skutek stosowania środków czyszczących i detergentów.

Alantoina jest dodawana do kosmetyków kolorowych, takich jak pomadki, dezodoranty i pudry, a także do preparatów do higieny intymnej i przeciwłupieżowych. Substancja ta jest stosowana także przy łuszczycy, egzemie i odleżynach.

Alantoina – skutki uboczne

Alantoina bardzo rzadko powoduje skutki uboczne, ale jeżeli tak się zdarzy, występują w postaci podrażnienia i stanów zapalnych skóry. Należy mieć na uwadze, że kosmetyk z alantoiną i z kwasem borowym nie może być stosowany na rozległe, głębokie rany, do których ten ostatni może przeniknąć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *