Jakie właściwości kosmetyczne ma dzika róża? Dzika róża w kosmetykach

Dzika róża to najbardziej uniwersalna z róż. Nie tylko jest piękna i ma zniewalający zapach, lecz także sprawdza się jako składnik wielu kosmetyków i preparatów leczniczych. Jaki skład ma dzika róża oraz jakie są jej właściwości i zastosowanie kosmetyczne? Jak wpływa na wyrównanie kolorytu i przebarwienia, suchą skórę oraz trądzik?

Dzika róża – skład

Istnieje bardzo wiele gatunków dzikiej róży. Chociaż wszystkie różnią się od siebie kolorem kwiatów i owoców, każda jest pożądanym surowcem dla przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego. Naukowcy wyszczególnili ponad 130 związków zawartych w tej roślinie, które dobroczynnie działają na organizm. W kwiatach kryją się cenne olejki eteryczne, flawonoidy i antocyjany, a w owocach – witaminy (A, B1 i B2, C, E oraz K), a także flawonoidy, garbniki, sterole, pektyny, karotenoidy, kwasy organiczne i kwas foliowy. Z kolei w fitoterapii stosuje się liście róży, ponieważ zawierają naturalną witaminę C, która jest prawie 5 razy bardziej aktywna niż witamina syntetyczna. Dzika róża jest bogata w wiele substancji aktywnych o wysokim stężeniu, dzięki czemu ma bardzo szerokie zastosowanie.

Dzika róża – właściwości i zastosowanie kosmetyczne

  • Dzika róża na wyrównanie kolorytu i przebarwienia
    Owoce dzikiej róży zawierają bardzo wysokie stężenie witaminy C, która w połączeniu z karotenem daje witaminę A. Ta ostatnia ma silne działanie rozjaśniające skórę, dlatego kosmetyki wzbogacone o ekstrakt z dzikiej róży rozjaśniają plamy pigmentacyjne i piegi oraz wyrównują i ożywiają koloryt skóry.
  • Dzika róża na suchą skórę
    Moc witamin, pektyn, aminokwasów i organicznych kwasów owocowych sprawia, że kosmetyki zawierające ekstrakt z dzikiej róży opóźniają procesy starzenia skóry. Stymulują biosyntezę ceramidów, zwiększają ich zawartość w naskórku i poprawiają nawilżenie skóry. Z kolei witaminy i kwasy organiczne zapobiegają pogrubianiu się warstwy rogowej naskórka, a tym samym sprawiają, że skóra pozostaje elastyczna i gładka.
  • Dzika róża na trądzik
    Hydroksykwasy, które występują w owocach dzikiej róży, mają właściwości złuszczające. Z tego powodu są dodawane do wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej – poprawiają jej stan oraz zapobiegają pogrubieniu warstwy rogowej naskórka i powstawaniu zaskórników.

Dzika róża – inne właściwości i zastosowanie

  • Dzika róża na dobre samopoczucie
    Olejek z dzikiej róży (inaczej olejek różany) minimalizuje zmęczenie i poprawia samopoczucie. Jest jednym z podstawowych składników stosowanych w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ jego ciepły, słodki aromat ma właściwości antydepresyjne i uspokaja. Z kolei nakładany bezpośrednio na skórę jako składnik kosmetyków do cery wrażliwej, suchej i zmęczonej działa antyseptycznie i łagodzi różnego rodzaju podrażnienia.
  • Dzika róża na układ krwionośny
    O tym, że dzika róża ma korzystny wpływ na układ krążenia, decyduje bogactwo flawonoidów zawartych w owocach róży. Te ostatnie działają przeciwzapalnie, rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu. Z kolei witamina C, która wpływa na produkcję kolagenu, poprawia elastyczność i mechaniczną odporność ścianek naczyń krwionośnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *