Jak przygotować domowy peeling do twarzy i ciała? Przepisy na domowe kosmetyki złuszczające
Peeling usuwa zanieczyszczenia i obumarłe komórki zewnętrznej warstwy naskórka oraz odblokowuje ujścia gruczołów łojowych, a tym samym zapobiega powstawaniu zaskórników. Dzięki niemu skóra jest oczyszczona i przygotowana na przyjęcie kosmetyków, których składniki aktywne o wiele lepiej w nią wnikają. Domowy peeling ma tę przewagę nad gotowym produktem, że można go wykonać z dowolnych składników, które zaspokoją potrzeby konkretnej skóry i nie podrażnią jej. Jak przygotować peeling żurawinowy, cukrowy z mango, kokosowo-limonkowy, cukrowy z kiwi, z otrąb ryżowych, kawowy i owsiany? Oto przepisy.
Peeling żurawinowy – przepis
Składniki:
- 1/2 szklanki mrożonej żurawiny,
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/4 szklanki oleju migdałowego,
- 2 łyżki mączki owsianej,
- 1 łyżeczka gliceryny pochodzenia roślinnego,
- 2 krople olejku pomarańczowego lub mandarynkowego.
W blenderze mielimy na jednolitą masę żurawinę, olej migdałowy i glicerynę (ale bez przesady, bo gliceryna może zmienić się w mus). Do powstałej masy dodajemy cukier trzcinowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mączkę owsianą i olejek pomarańczowy lub mandarynkowy. Jeżeli peeling ma zbyt rzadką konsystencję, można dodać jeszcze odrobinę mączki. Peeling cukrowy jest przeznaczony do pielęgnacji całego ciała z wyjątkiem twarzy.
Peeling cukrowy jest szybki w wykonaniu i gotowy do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Peeling cukrowy z mango – przepis
Składniki:
- 1 cały owoc mango,
- 1 łyżka oleju migdałowego,
- 1 łyżka gliceryny,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego,
- 1/2 łyżki olejku z mango.
Obieramy mango ze skórki i usuwamy pestkę, po czym kroimy owoc na mniejsze cząstki i miksujemy blenderem. Powstałą masę przekładamy do miski i dodajemy olej migdałowy, glicerynę, olejek cytrynowy i olejek z mango. Na koniec dodajemy cukier i porządnie mieszamy całość. Jeżeli peeling jest zbyt rzadki, dodajemy odrobinę cukru. Można go nałożyć na ciało od razu po przygotowaniu.
Peeling kokosowo-limonkowy – przepis
Składniki:
- 2 limonki,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- duża łyżka oleju kokosowego.
Usuwamy pestki z limonek i wyciskamy. Następnie dodajemy cukier i olej kokosowy, cały czas mieszając. Peeling można rozprowadzić na skórze całego ciała bezpośrednio po przygotowaniu.
Peeling cukrowy z kiwi – przepis
Składniki:
- 1 owoc kiwi,
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki.
Obieramy kiwi i rozgniatamy na papkę lub mielimy blenderem. Do powstałej masy dodajemy skórkę z cytryny lub limonki i cukier trzcinowy, po czym dokładnie mieszamy.
Peeling z otrąb ryżowych – przepis
Składniki:
- 1 szklanka otrębów ryżowych,
- 1/4 szklanki mleka.
Otręby ryżowe zalewamy mlekiem i mieszamy do uzyskania jednolitej papki. Powstałą masę można od razu zastosować na twarz – wystarczy delikatnie, okrężnymi ruchami, wmasować go w skórę twarzy i dokładnie zmyć letnią wodą. Taki peeling stosujemy na skórę twarzy i dłoni.
Peeling kawowy – przepis
Składniki:
- 2 łyżki stołowe kakao,
- 2 łyżki stołowe mielonych ziaren kawy,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka śmietany lub mleka,
- 1 łyżeczka gotującej się wody.
Mieszamy wodę, kawę i kakao do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mleko lub śmietanę i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek. Peeling nadaje się do pielęgnacji skóry dłoni.
Peeling owsiany – przepis
Składniki:
- 1/3 szklanki płatków owsianych,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- niewielka ilość wody lub mleka potrzebna do uzyskania pasty.
Płatki owsiane, sodę oczyszczoną i mleko lub wodę miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji pasty. Peeling kwalifikuje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu i sprawdza się w pielęgnacji skóry twarzy. Do pasty można dodać łyżkę miodu, o ile mamy pewność, że nas nie uczula.
Dodaj komentarz