Jak działa peeling enzymatyczny? Domowy peeling enzymatyczny krok po kroku

Peeling enzymatyczny złuszcza skórę, która w efekcie staje się oczyszczona i gładka. Ponieważ peeling enzymatyczny występuje w formie maseczki, nie wymaga pocierania skóry. Jak działa peeling enzymatyczny, jaki wybrać i dla kogo jest przeznaczony? Jak stosować peeling enzymatyczny i jak wykonać domowy peeling enzymatyczny krok po kroku? Oto przepis na peeling enzymatyczny z sody oczyszczonej i peeling enzymatyczny z papają.

Jak działa peeling enzymatyczny?

Peeling enzymatyczny delikatnie oczyszcza skórę i poprawia jej koloryt, a także umożliwia pozbycie się suchych skórek na twarzy i lekkich przebarwień. Ponadto oczyszcza pory i – w zależności od składu – nawilża lub rozjaśnia skórę bądź reguluje nadmiar sebum. Peeling enzymatyczny wygładza skórę już po pierwszym zastosowaniu i zarazem przygotowuje ją do przyjęcia składników kolejnych kosmetyków. Tego typu peeling pełni jednocześnie funkcję maseczki. Ponieważ jest łagodny, nie podrażnia skóry, nawet wrażliwej.

Jaki peeling enzymatyczny wybrać?

Peelingi enzymatyczne dostępne w sklepach z półproduktami działają intensywniej niż kosmetyki z drogerii. Ponadto poprzez dobór odpowiednich składników można je dostosować do indywidualnych potrzeb skóry. Tego typu peelingi są sprzedawane w formie półproduktów, które łączymy ze sobą i rozrabiamy według załączonego przepisu.

Mimo wszystko swoją przygodę z peelingiem enzymatycznym warto zacząć od gotowych produktów z drogerii, których działanie jest mniej intensywne. Wystarczy dobrać ten kosmetyk do rodzaju lub potrzeb skóry, co ułatwi nam opis producenta.

Peeling enzymatyczny – dla kogo?

Peeling enzymatyczny jest dedykowany wszystkim rodzajom cery, ale najczęściej sięgają po niego osoby ze skórą wrażliwą, skłonną do podrażnień lub trądzikową, która jest usłana bolesnymi krostkami. Peeling enzymatyczny dlatego jest polecany dla skóry problematycznej, że nie musi być w nią wcierany. Nie zawiera ostrych drobinek masujących, lecz ma formę maseczki lub gęstej pasty, którą nakładamy na skórę i zmywamy po wyznaczonym czasie.

Jak stosować peeling enzymatyczny?

Oczyszczamy twarz i dekolt tonikiem, po czym nakładamy na nie cienką warstwę gotowego peelingu. Pokrywamy nim całą tę powierzchnię lub wybrane partie, na przykład czoło, brodę i nos z pominięciem okolic oczu. Trzymamy peeling na skórze przez czas określony przez producenta, po czym myjemy skórę letnią wodą.

Aby zapobiec zasychaniu peelingu, można spryskiwać twarz wodą termalną. Innym dobrym rozwiązaniem będzie nakładanie go podczas kąpieli, ponieważ ciepła, parująca woda uniemożliwi mu zaschnięcie. Ponadto para wodna rozpulchnia skórę i otwiera pory, co potęguje działanie peelingu enzymatycznego.

W przypadku uczucia szczypania, pieczenia lub podrażnienia należy natychmiast umyć skórę. Uczulenie na składniki produktów kosmetycznych są kwestią indywidualną, dlatego przed skorzystaniem z gotowego peelingu warto przeprowadzić próbę uczuleniową. W tym celu należy nałożyć na niewielką powierzchnię skóry odrobinę kosmetyku i zmyć go po kilku minutach oraz odstawić po zaobserwowaniu reakcji alergicznej.

Osoby, które mają wyjątkowo wrażliwą skórę, nie powinny trzymać peelingu enzymatycznego na skórze dłużej niż kilka minut. W tym przypadku lepiej zrezygnować z peelingu w formie maseczki i zamiast tego masować skórę peelingiem enzymatycznym przez około 2-3 minut, po czym dokładnie go zmyć ciepłą wodą.

Jak wykonać domowy peeling enzymatyczny krok po kroku?

Peeling enzymatyczny można bez problemu kupić w drogerii lub przygotować samodzielnie na bazie sprawdzonych przez siebie produktów.

1. Peeling enzymatyczny z sody oczyszczonej – przepis

Dlaczego soda oczyszczona? Ponieważ odblokowuje pory, usuwa nadmiar sebum i zanieczyszczenia oraz działa antybakteryjnie.
Składniki:

  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w miseczce i rozprowadzać peeling enzymatyczny na twarzy. Po upływie 2-3 minut należy go spłukać.

2. Peeling enzymatyczny z papają – przepis

Dlaczego papaja? Ponieważ zawiera kwas foliowy, witaminę C i E oraz przeciwutleniacze: luteinę, likopen i argininę.
Składniki:

  • 1/4 szklanki miąższu z papai lub zmielonych pestek papai,
  • 1 łyżka mąki owsianej.

Sposób przygotowania:
Dokładnie miksujemy miąższ z owocu aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Można dodać płatki owsiane, które nadadzą peelingowi gęstszą konsystencję. Całość nakładamy na twarz, pozostawiamy na około 20 minut, po czym zmywamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *