Mało znane zioła w kosmetyce – przywrotnik pospolity

Czy warto stosować zioła w pielęgnacji? Jak najbardziej! Grunt to wybrać takie zioła, które pomogą nam rozwiązać konkretne problemy skórne. Sprawdź, na co pomaga przywrotnik pospolity.

Przywrotnik pospolity (Alchemilla vulgaris) bywa nazywany też nawrotnikiem, gwiazdoszem, gojnikiem lub lwią łapą. To pospolite ziele, które można znaleźć na łąkach (zwłaszcza górskich) i w wilgotnych lasach. Jego właściwości znane były już w średniowieczu – wierzono wówczas, że przywrotnik pospolity jest rośliną magiczną.

Co powinniśmy wiedzieć o przywrotniku?

Przywrotnik pospolity – charakterystyka

To niewielka roślina dorastająca do 50 cm, która tworzy małe kępki. Jej liczne i mocno rozgałęzione kłącza pokryte są drobnymi liśćmi o pięknie pofalowanych brzegach i włochatej powierzchni.

Kiedy kwitnie przywrotnik? Jego ukwieconą wersję można podziwiać w ciepłe miesiące od maja do września. Kwiaty przywrotnika są żółtozielone, niewielkie i skupione w pęczkach. Później powstają z nich drobne owoce.

Jeśli chodzi o to, gdzie można spotkać przywrotnika pospolitego, możliwości jest kilka. To ziele, które uwielbia stanowiska półcieniste i żyzną glebę, a do tego jest mrozoodporne. Znajdziemy go w lasach, na łąkach i przy drogach.

Właściwości przywrotnika pospolitego

Co ciekawego ma w sobie przywrotnik pospolity, że z powodzeniem można wykorzystać go w codziennej pielęgnacji?

To źródło bardzo dużej ilości garbników o właściwościach przeciwzapalnych, ale również: flawonoidów, fitosteroli, krzemionki, witamin (zwłaszcza witaminy C), składników mineralnych, a także niezbędnych kwasów (m.in. elagowego, kumarowego, taninowego). Co ciekawe, zawiera także ubichinon, znany nam lepiej jako koenzym Q10!

Pamiętaj, że istnieje jeszcze kilka innych rodzajów przywrotnika – połyskujący, alpejski, miękki – ale nie mają one właściwości leczniczych.

Przywrotnik pospolity – zastosowanie

Zdecydowanie popularniejszy jest w ziołolecznictwie niż w pielęgnacji. Używa się go przy problemach z układem pokarmowym, braku apetytu, dolegliwościach miesiączkowych i osłabieniu mięśni. Warto jednak wiedzieć, że równie pozytywnie wpływa na skórę, niwelując podrażnienia, przyspieszając regenerację, nadając elastyczność i piękno.

Przywrotnik pospolity nadaje się do:

  • stosowania wewnętrznego jako napary i herbatki;
  • użytku zewnętrznego w formie okładów, płukanek i kąpieli.

Herbata z przywrotnika pospolitego

Do przygotowania herbaty z przywrotnika pospolitego potrzebne są:

  • 1 kopiasta łyżka suszonego przywrotnika,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • szklanka, spodeczek do przykrycia, sitko.

Jak zrobić domową herbatę z nawrotnika? Zioła zalać w szklance wrzątkiem i przykryć. Odstawić do zaparzenia na przynajmniej 10-15 minut. Po tym czasie napar przecedzić i ostudzić na tyle, aby nadawał się do użycia.

Herbata z przywrotnika pospolitego może być stosowana wewnętrznie (zaleca się picie jej nawet 3 razy dziennie), ale również zewnętrznie. Z takiego naparu można przygotować doskonałe okłady, płukanki, maski, toniki itp. domowe kosmetyki.

Jakie właściwości kosmetyczne ma przywrotnik?

Coraz chętniej sięgamy po zioła w pielęgnacji, dlatego i przywrotnik pospolity znajduje swoje miejsce wśród innych kosmetyków. Najbardziej pozytywny wpływ ma na naszą skórę:

  • łagodzi stany zapalne;
  • przynosi ukojenie przy podrażnieniach;
  • przyspiesza regenerację komórek;
  • poprawia elastyczność;
  • rozjaśnia przebarwienia;
  • hamuje przetłuszczanie się cery;
  • wspomaga leczenie trądziku lub opryszczki.

Przywrotnik pospolity – wskazania

Jeśli chodzi wyłącznie o zastosowanie przywrotnika pospolitego w kosmetyce, to powinny sięgnąć po niego osoby ze skórą problematyczną. Nie tylko cerą, ale także skórą całego ciała. Sprawdzi się przy trądziku, cerze tłustej, podrażnionej i zmęczonej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *